|
 

碎碎念 / Triple G

派台日期: 2021-05-20  
唱片公司:SEEAHOLE
作曲:Ho Tsz Wa (Canvas) / Tsang Ming Cheung Henry (Triple G)
填詞:Tsang Ming Cheung Henry (Triple G)
編曲:Ho Tsz Wa (Canvas) / Tsang Ming Cheung Henry (Triple G)
監製:Ho Tsz Wa (Canvas)

謝謝你的支持
簡介

Triple G 憑首張個人專輯《淺藍色的號角》的輕柔曲風,重新定義香港的饒舌音樂。暌違 5 年, Triple G 帶來全新 EP《小王子》,是他短休過後的回歸作,亦是他創作青春系列的總結。

EP 與法國名著《小王子》同名,同樣描寫人生成長生中迷懞又甜蜜的章節。Triple G 再次與 HGLF Posse 的音樂製作人 Canvas 合作,Canvas 的爵士旋律、慵懶節奏,與 Triple G 的沉鬱歌 詞完美融合,創作風格讓人聯想台灣蛋堡或 Nujabes 的作品。Triple G 將他的年少情懷化成粵語 呢喃,為 Jazz Rap 添上帶書卷氣息的詩意。

《小王子》打頭陣曲目《列車》,是 Triple G 對十七歲青澀歲月的回顧;《Cozy City》描述穿過都市叢林,身處大都市中,時間悄然流逝;派台歌《碎碎念》則為《小王子》作一個總結,就像青春一樣,微妙而短暫地,不經不覺之間結束。

歌詞

當風箏飛過子午線
對青春嘅預言
通通都應驗
背向你嘅童年講句再見
現實總喺你耳邊碎碎念
快樂總喺成長嘅身邊溜走
到咗抉擇嘅關口 “前進定留守?”
喺夢嘅通道遊走
每一記耳光喺臉
但放棄還手
翻開人生嘅章節
向左揭上一頁
直到揮手作個道別
對著以前嘅我講聲抱歉

打開青春嘅書
記錄自己曾經年青過
成長嘅經過
情緒泛濫嘅夜
唱著一首孤獨嘅歌

打開青春嘅書
記錄自己曾經年青過
成長嘅經過
情緒泛濫嘅夜
唱著一首孤獨嘅歌

時間嘅目錄
寫好嘅序
曾經走過嘅路
時間嘅目錄
寫好嘅序
成長係句號

幾多走過嘅身影
同一個地方
擦身而過
上幾多人生嘅課
犯重覆嘅錯
命運嘅交響曲繼續嘅播
無止境嘅流浪
眼望前方
一個屬於自己嘅岸
青春嘅預言都應驗
當風箏飛過子午線

時間嘅目錄
寫好嘅序
曾經走過嘅路
時間嘅目錄
寫好嘅序
成長係句號

打開青春嘅書
曾經年青過
成長嘅經過
孤獨嘅歌

成長嘅經過